četvrtak, 1. ožujka 2007.

sojina rolada

soja ljuskice
soja sos
raženo, graha, sojino ili rižino brašno
začini po želji
gljive bukovače
poriluk

Sojine ljuskice namočiti 20ak minuta u toploj vodi, procjediti i u njih dodati malo brašna i začina po želji
Tu smjesu razvaljati kao tijesto i poslagati prethodno ispirjane gljive bukovače u soja sosu, zarolati to u roladu i staviti peći.

Dobar tek želi vam masažerka

palenta s tikvicama

Palenta
1 manja mrkva
1 tikvica
poriluk

Skuhati palentu i po želji začiniti,vruču je uliti u pleh i pustiti da se ohaldi, za to vrijeme tikvicu i mrkvu nagratati i pirjati na poriluku.
Gotovo povrće staviti na palentu i ubaciti u ugrijanu pečnicu da se zapeće.

Dobar tek želi vam masažerka

leća s porilukom

leća
poriluk

Jednostavan a odličan Škrobni ručak

Na žlici maslinovog ulja poprižiti i izdinstati poriluk.
Kad je poriluk gotov dodati leću i to sve zajedno nekoliko minuta držati na laganoj vatri tek toliko da se leća ugrije i sklopi sa porilukom

Poslužiti toplo uz salatu (zelenu, radić, rikulu...)
*** namirnice pogodne za osobe krvne grupe A
by Masazerka

sojine polpete

50g soja ljuskica
1 tikvica
1 manji poriluk (ili luk)

Sojine ljuskice namočiti u šalici od čaja u toplu vodu
Nagratati tikvicu, začiniti po želji, a najbolje bi bilo staviti soja sosa.
Sojine ljuskice procjediti i ubaciti u tikvice
To povezati sa malo brašna i formirati polpete.
Stavljati ih na vrelu teflon tavu.
Sa svake strane poprižiti po nekoliko minuta

Poslužiti toplo i uz zelenu salatu.

Dobar tek
*** recept je dobar za svih krvne grupe A
*** Soja je proteinska namirnica te je recept dobar za Proteinski dan

by Masazerka

Morska salata

- 25 dkg plodova mora / lignji / sipa
- 1 file oslića
- 1 luk
- ½ paprike
- 1 paradajz ili nekoliko paradajza-trešnjica
- 10-tak maslina
- 1 velika žlica kapara
- Ulje, limunov sok, ocat
- Češnjak, papar
- Peršin / origano / bosiljak – prema ukusu
Plodovo mora/lignje/hobotnicu/sipe i file oslića skuhajte u slanoj i limunom zakiseljenoj vodi. Procijedite ali ne fdo kraja, neka ostane malo tekućine da salata bude saftnija.
Luk, papriku, paradajz i nasline narežite i umiješajte u ribu s kaparima. Začinite po ukusu
Stavite u frižider na par sati.

polly

punjene lignje

- paketić lignji
- 1 luk
- Češnjak
- Prezli
- List peršina
- Ulje, papar, sol
Lignje očistite. Krakiće i luk sitno narežite i popržite. Umiješajte prezle i narezan peršinov list.
Napunite lignje tom smjesom. Stavite ih u podmazanu vatrostalnu posudu. Ako ostane nadjeva, pospite ga po lignjama. Zalijte ih sa vodom tek toliko da nisu na suhom.
Posudu zatvorite folijom i stavite u zagrijanu pećnicu.
Nakon 45 min skinite foliju i nek se još peče dok lignje ne dobe malo boje.

Kad se u punjenje doda još i sjeckanog pršute i kad se lignje zaliju bijelim vinom a ne vodom, dobije se savršeno jelo.

polly

Talijanska tjestenina

- 20 dkg tjestenine
- 2 tikvice
- 20-tak crnih maslina
- šalica malih paradajzeka
- origano, peršinov list
- češnjak
- luk
- ulje, sol
Tjesteninu skuhajte.
Tikvicu narežite na tanke šnitice i popržite ih na gril tavi.
Luk sitno narežite i popržite na zlatno, dodajte paradajziće narezane na četvrtine i prodinstajte ih.
U tjesteninu umiješajte paradajze, cijele ili narezane masline, tikvice, origano, narezan peršin. Stavite lonac na vatru i prodinstajte minutu.

Jako je fino i hladno začinjeno limunovim sokom.


polly

Šarena salata od šarene tjestenine

- 20 dkg šarene tjestenine
- 20 dkg malih šampinjona
- 1 zreli avokado
- 1 mladi luk
- 1 paradajz
- 1 žuta paprika
- Češnjak, bosiljak, origano – po ukusu
- Ulje, sol, papar, limunov sok
Tjesteninu skuhajte i ocijedite.
Šampinjone prerežite na četiri dijela i popržite ih na zlatno u grill tavi.
Luk, paradajz, papriku i avokado očistite i narežite na kockice.
Sve pomiješajte sa tjesteninom i začinite.

polly

Varivo od leće / graha

3 šake probrane i oprane leće ili graha
1 veća glavica sitno sjeckanog luka
1 mrkva
2 srednja krumpira nasjeckana na kockice
1 češanj sitno sjeckanog češnjaka
malo slanine ili suhog mesa
1 lovorov list
peršin
sol, vegeta, papar, crvena paprika, začini po želji

Leću / grah prokuhati na par minuta (grah je dobro i namočiti večer prije, brže će biti kuhan). Baciti vodu, i staviti ponovno kuhati sa krumpirom, lukom, mrkvom, češnjakom, slaninom ili suhim mesom (radi okusa i mirisa, ne treba ih jesti) i začinima.
Možete uliti i malo koncentrata o rajčice. Kuhajte dok leća / grah potpuno ne omekša.

Iako se i leća i grah kuhaju na isti način, okusi su dosta različiti.

Jelo je ukusno, a zgodno ako kuhate i za ukućane, samo dodate ako želite zapršku kad je gotovo, iako i krumpir daje gustoću.

Blosom1