petak, 2. ožujka 2007.

masažerkine palačinke

raženo, rižino ili graham brašno
sol
šećer
prašak za pecivo
voda
čokolada za kuhanje
orasi,bademi,lješnjaci

U brašno dodati mlake vode,malo soli i šećera i ovisno o količini prašak za pecivo,ali svakako malo. Zamutiti i peći na teflon tavi.
Kad su gotove mazati ih prethodno rastopljenom čokoladom za kuhanje, zamotati i posuti izmrvljenim bademima, orasima, lješnjacima.

***čokoladu najbolje iskidati na kockice i rastopiti u mikrovalnoj


Dobar tek želi Vam masažerka

povrtni sendvić

žemljice od raženog brašna i sjemenkama sezama i suncokreta
tikvica
mrkva
porilik
zaćini po želji

Žemljice napraviti od raženog brašna, sa prstohvatom soli, 1 kvasac, dcl mljeka i malo vode. Kad se tijesto digne napraviti male loptice, oblikovati, posuti sjemenkama i na 180C peći oko 30ak min.

Na teflon tavi pirjati poriluk, dodati izgratanu mrkvu i tikvicu,pred kraj dodati zaćine po želji.

Hladne žemljice prerezati po pola i staviti povrće,poklopiti i uz to napravit zelenu salatu.

***žemljice ne treba raditi isti dan, umjesite ih i ispecite noć prije


Dobar tek želi Vam masažerka

Sarma sa rižom i nanom

Propržiti 3 glavice crnog luka, pa dodati 350 gr riže i još malo pržiti. Zatim naliti malo tople vode i dinstati dok riža ne omekša. U sve to, kada je gotovo, dodati 1 kašičicu vegete, so, biber, nanu (i, po originalnom receptu 100 gr sušenih semenki). Sve dobro promešati.
Odvojiti listove kiselog kupusa i na svaki list staviti pripremljen fil i uvijati sarmice. Poredjati u šerpu i naliti mlaku vodu, pa kuvati dok kupus ne omekša (brže i jednostavnije - ekspres lonac).
(po originalnom receptu, gotove sarme se preliju blagom zaprškom od ulja, 1 kašike brašna, aleve paprike i 1 kašike paradjz pirea, pa se tako prelivene još zapeku u rerni)

NB

Sarma sa grahom

Od manje glavice kiselog kupusa odvojite listove za sarmu. Beli pasulj (1 čašu) možete posebno pripremiti, ali lakše je uzeti onaj iz limenke, već gotov, a i neće biti raskuvan :)(vodu od kuvanja ostaviti, ili onaj saftić iz konzerve razrediti vodom), a u procedjen pasulj dodati 2 glavice sitno seckanog i proprženog crnog luka.
Ovim filom puniti listove kupusa i uvijati sarme. Redjati ih u tepsiju, pa preliti vodom u kojoj se kuvao pasulj i peći u rerni na oko 200 C.

Kuvar posnih jela

NB

Mahune sa krompirom i rižom

Skuvati u slanoj vodi 350 gr mahuna sečenih uzduž i popreko i 2 krompira sečena na kockice. Na malo ulja (ili margarina) propržiti 1 kašiku seckanog crnog luka, pa preliti vodom u kojoj su se kuvale mahune i krompir. Sve to prokuvati, pa dodati mahune i krompir i 1 čašu riže. Kada je kuvano, dodati biber, vegetu i na kraju seckan list peršuna, ili neki drugi začin po želji.

NB

Sušena paprika sa rižom

Kuvati 12 suvih crvenih paprika, već očišćenih, 10 minuta (količinu prilagoditi ili zamrznuti deo za drugi put). Za to vreme, propržiti na ulju 6 glavica crnog luka, sitno iseckanih, a posebno kuvati 10 kašika riže oko 5 minuta, pa procediti, i zajedno sa lukom još malo propržiti, posoliti, pobiberiti, dodati po ukusu vegete i začina i time puniti paprike.
Punjene paprike poredjati u podmazan sud, preliti vodom da ogrezne, pa sud poklopiti aluminijumskom folijom i kuvati na umerenoj vatri u rerni oko jedan sat.


NB

Punjeni patlidžan

Oljuštiti 5 patlidžana (po originalnom receptu, a vi količinu prilagodite), posoliti i ostaviti da malo odstoje. Preliti ih toplom vodom, preseći na pola, pa ih izdubiti. Izvadjenu masu sačuvati.
Iseckati 3 glavice crnog luka i propržiti na malo ulja. U to dodati 2 seckane paprike i izvadjenu masu od patlidžana i sve zajedno propržiti/prodinstati. Kada je gotovo, dodati 1 kašiku pirea od paradajza, so, biber, vegetu, seckani list peršuna i celera, pa sve promešati.
Posebno prokuvati 280 gr riže (količinu, ponovo, prilagoditi) pa dodati 5 sitno iseckanih maslina i sastaviti sa ovom prvom masom, pa ovim puniti patlidžane. Punjene patlidžane redjati u podmazan sud i peći u rerni.

NB

Krompir punjen šampinjonima

Dobro oprati 6 krompira sa korom, osušiti ga i peći. Kada je pečen, prepoloviti ga i izvaditi sredinu.
Posebno dinstati 250 grama svežih šampinjona i kada omekšaju dodati im 2 kašike paradajz pirea (malo crnog vina, ne brinite, alkohol će ispariti), so, biber i vegetu, pa sve to izmešati sa sredinom krompira.
Ovim nadevom puniti krompir, složiti ga (na papir za pečenje ili foliju), pa preko njega posuti malo mrvica (i preliti topljenim margarinom, kad ne budete na dijeti) i vratiti u rernu da se zapeče.

Tikvice sa rižom

Oljuštiti 500-600 grama tikvica i iseći na kolutove, pa propržiti na ulju (ili u UN verziji, više izdinstati), zatim izvaditi i posoliti. Isprćiti posebno, može i u istoj tavi gde su se dinstale tikvice, 1 glavicu crnog luka, pa tome dodati 150 grama barenog pirinča, so i biber (začine po želji).
Složiti polovinu pripremljenih tikvica u vatrostalnu posudu, pa preko njih staviti već pripremljen pirinač sa lukom, pa preko toga drugu polovinu tikvica i sve to preliti vegetom razmućenom sa malo mlake vode i zapeći.

NB

Musaka od krompira i spanaća

Prokuvati 1 kilogram krompira, pa kad se dobro ohladi izrendati ga.
Spremiti 600 grama spanaća, sitno iseckati i propržiti na tavi na malko ulja.
U dobro podmazan pleh složiti red krompira (polovinu pripremljene količine), pa posuti seckanim listom peršuna ili drugog začina po želji, staviti so, biber, pa preko toga red spanaća, a preko ponovo krompir, začine, so, biber, vegete po želji.
(po originalnom receptu još i - Zagrejati 50 gr margarina i preliti jelo). Posuti još malo peršuna i peći u rerni.

Musaka od krompira, riže i paradajza

Skuvati 750 grama krompira, pa kad se prohladi oguliti i iseći na kolutove. (u originalnom receptu, kolutovi se prže u ulju)
Posebno proprćiti sitno iseckanu glavicu crnog luka, pa dodati 2 oljuštena paradajza (ili pelata iz konzerve), malo prodinstati i dodati 60 grama riže, posoliti i doliti vode. Na tihoh vatri sve to dinstati dok pirinač ne omekša, a voda uvri.
U podmazan sud složiti red na kolutove isečenog paradajza, posoliti, dodati vegete po želji, preko staviti red već pripremljenog krompira, odozgo rižu, pobiberiti pa posuti seckanim listom peršuna, ili drugim začinima po želji. Preko ovoga staviti drugu polovinu krompira, pa red kolutova paradajza. Doliti vode (sa kašikom ulja) i peći u rerni. (u originalnom receptu, prelije se sa 3 deci ulja, jak! ali mislim da će i ovako biti ok)

NB

Musaka od pečuraka

Dinstati 800 grama pečurki u zatvorenom sudu na vrlo malo ulja, malo vode i soli.
Preliti vodom 80 gr riže, pa kuvati na tihoj vatri dok se skuva i voda uvri.
Sitno iseckati 80 grama crnog luka, pa dinstati sa malo bibera i vegete na kašičici ulja i vode.
Posebno iseći na ploškice 250 grama paradajza.
U podmazan sud staviti red paradajza, red dinstanih pečurki, red kuvane riže, red dinstanog crnog luka (može i praziluk), pa na kraju paradajz. (po originalnom receptu iz "kuvara posnih jela", sve se to može preliti zaprškom od 1 kašike proprćenog brašna i aleve paprike, razredjene sa malo vode).
Zatim posuti seckanim peršunom, ili začinima po ukusu, i peći.

NB

Punjeni paradajz

Oprati 8 paradajza i odseći na svakom poklopčić i izvaditi sredinu. Poklopčiće sačuvati, a paradajze posoliti i u svaki staviti par kapi ulja i ostaviti na stranu.
Izmešati u jednom sudu 8 kašičica riže, 1-2 čena češnjaka, 1 kašiku sitno isečenog bosiljka, 1 kašiku ulja, 2 kašike paradajz pirea (može i preostalih izgnječenih sredina od paradajza) i biber.
Ovim nadevom puniti paradajze, ali ne do vrha, jer će pirinač tokom kuvanja nabubreti.
Na svaki paradajz staviti poklopčić, pa poredjati u vatrostalnu činiju. Razmutiti vodom 2-3 kašike paradajz pirea i sipati u sud, pazeći da en predje polovinu visine paradajza. (po originalnom receptu, sve treba preliti sa par kašika ulja) i staviti u dobro zagrejanu rernu i peći oko 40 minuta.

Ko proba, nek obavezno ostavi komentar!

NB

Krompir sa blitvom i pelatom

Očistiti i iseći na kocke 500 gr krompira, pa skuvati u slanoj vodi, ali voditi računa da se ne raspadne.
Očistiti 1 kg blitve i izblanširati (ili propržiti na teflon tavi).
Ispržiti na malo ulja 1 glavicu seckanog crnog luka pa dodati konzervu pelata, 3 čena češnjaka, biber, začine, pa sve to prodinstati.
Zatim sipati krompir, blitvu, povrh toga luk, pa peršunov list i vrlo malo zapeći.

(kuvar posnih jela)

Prijatno!
NB