srijeda, 28. veljače 2007.

Sataraš (sa i bez riže)

7 - 8 velikih mesnatih paprika
3 - 4 svježe rajčice
2 glavice luka
sol, vegeta, ljuta crvena paprika
riža

Propirjati luk narezan na tanke ploške (kao za salatu). Začiniti. Papriku izrezati na trakice. Propirjati papriku s lukom, kad paprika omekša dodati rajčice izrezane na kockice. Pirjati dok se ne zgusne.

Shuhati rižu i umješati u sataraš. Kratko propirjati uz stalno miješanje.

Sataraš bez riže možete jesti kao prilog uz meso ili tijesto na proteinski i ugljikohidratni dan, a s rižom na škrobni dan.

Ako nemate pri ruci svježe rajčice, stavite pelate iz konzerve ili koncentrat rajčice (domaći ili kupovni).

Blossom1

Složenac sa sirom

25 dg svježeg posnog sira
1/2 kiselog vrhnja
10 dg tvrdog sira
1 poriluk
1 mala tikvica
1/2 glavice karfiola
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
sol, vegeta, papar, začini po želji

Poriluk isjeći na kolutiće, tikvicu naribati na šire trakice, karfiol razdijeliti na cvjetiće.
U vatrostalnu posudu slagati poriluk, tikvicu, karfiol, svježi sir, luk i češnjak, naribati tvrdi sir. Začiniti po želji, pa slagati na isti način još 2 reda. Pola kiselog vrhnja izmutiti sa malo svježeg sira i vode ili mlijeka. Premazati po složencu.
Pokriti aluminijskom folijom ili vatrostalnim poklopcem i peći na 200 stupnjeva. Pri kraju naribati preostali sir i ostaviti u pećnici 10 - tak minuta otkriveno da se sir zapeče.

Preporuka: Složenac se treba peći barem sat vremena jer poriluku duže treba da se ispeče, pa preporučam da ga prije stavljanja u posudu kratko izblanširate (poparite ili kratko prokuhate u vrućoj vodi). Ako želite, možete složenac podliti vodom, no stavite samo malo vode, jer će svježi sir pustiti dosta tekućine.

Blossom1

Složenac s kiselim kupusom

-20 dkg kiselog kupusa
-sol,papar
-1.5 dcl vode
-3 lista vučenog tijesta razdijeljena na pola
-3 žlice ulja

Na zagrijano ulje dodajte kupus,miješajte i neka se malo zapeče.Posolite,popaprite i razdijelite na 3 dijela.Lim namažite uljem i pokrijte s 2 lista tijesta na koje rasporedite prvi dio kupusa.Postupak ponovite još jedanput.Neka na vrhu budu 2 lista tijesta premazana žlicom ulja.Složenac pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju.Pečeni složenac prelijte s vrelom vodom i ostavite u vrućoj pećnici nekoliko minuta.Složenac je ukusan topao i hladan.

Ovo je recept iz knjige 90-dnevna dijeta,drugi dio,priručnik za održavanje težine,isprobala sam ga i mogu reći da je mljac:))

nanna25

Kroketi od povrća

-mrkva
-krumpir
-grašak
-crvena mljevena paprika
-ulje za prženje
-papar,sol

Sve povrće očistite,operite i skuhajte pa dobro propasirajte.Dodajte crvenu mljevenu papriku i začine.Dobro izmješajte da dobijete čvrstu smjesu.Oblikujte kuglice pa ih ispržite na vrelom ulju.Kad ih izvadite iz ulja,stavite ih na papirnati ubrus da se ocijedi što više masnoće.Kroketi se mogu jesti topli ili hladni.

Iz Tene
nanna25

Punjena cikla

-4 cikle srednje veličine
-40 dkg mljevenog mesa
-3 veće glavice luka
-malo ulja
-0.5 l goveđeg temeljca
-2 žličice začinskog bilja(po želji)
-mljevena parika
-papar,sol

Ciklu dobro operite i kuhajte oko pola sata u malo slane vode.Ogulite je pod hladnom vodom i gornji dio odrežite kao poklopac.Sredinu izdubite,pa izvađeno meso sitno nasjeckajte.Dodajte sitno nasjeckani luk,začinsko bilje i mljevenu papriku.Pomiješajte sa mljevenim mesom i po ukusu posolite i popaprite.
Rasporedite u vatrostalnu nauljenu posudu,nalijte temeljac i pecite u pećnici oko 30 minuta na 180 stupnjeva.

Iz Tene

nanna25

Voćni sorbet

- kg voća po izboru
- 1 čajna žlica splende
- Sok 1-2 limuna (zavisi koje voće)
- Arome po izboru (vanilija, limunova/narančina korica, cimet,…)
Voće očistit i propasirajte. Umiješajte aromu i zašećerite.
Stavite u posudu i u frizer. Svakih pola sata vadite iz frizera i promiješajte vilicom. Tako dok se sasvim ne smrzne.

polly

Voćni žele

- pola kile smrznutog bobičastog voća
- 1 kavena žlica splende, ravna
- 1 želatina fix
Voće odmrznite i zdruckajte vilicom. Umiješajte želatinu i lagano zašećerite splendom.
Smjesu stavite u zdjelice i ostavite da se stegne.
Možete dodati i ribane korice limuna, vanilije, arome ruma, cimeta,… već po ukusu.
Može se raditi od bilo kojeg voća.

polly

Lešana junetina

- pola kile junetine
- zrna papra, ¼ glavice luka popržene na ringu
- 1 grinceg
- 1 mala brokula
- 1 mali karfiol
- ¼ glavice zelja
Očistite grinceg i stavite kuhati sa junetinom, paprom i lukom.
Brokulu, karfiol i zelje skuhajte posebno u slanoj vodi ili na pari. Dodajte im povrće iz juhe. Začinite sa uljem i češnjakom.

Grah sa zeljem

- pola kile zelja, kiselog ili svježeg
- 1 mala konzerva graha
- 1 mala glavica luka
- Sol, papar, češnjak, crvena paprika
Svježe zelje narežite na rezance i posolite. Nakon 15-tak minuta lagano stisnite. Kiselo properite.
Sitno sjeckani luk zažutite na ulju, stavite zelje, začinite i dolijte vode tako da bude prekriveno.
Kada je na pola kuhano dodajte grah i pasirani paradajz. Ako je svježe zelje stavite više paradajza, ako je kiselo onda manje. Skuhajte do kraja.
Zagustiti se može sa malo rižinog brašna razmućenog u vodi.

polly

Pekarski krumpir

- pola kile krumpira
- 1 žuta paprika
- 1 glavica luka
- 1 tikvica
- 1 paradajz
Krumpir ogulite i narežite na deblje ploške. Povrće očistite i narežite na kockice. Sve zajedno pomiješajte i začinite.
Ispecite u pećnici.

polly

Paprika punjena krumpirom

- paprike babure
- krumpir
- luk
- pasirani paradajz
- ulje, sol, češnjak, papar
Krumpir ogulite i narežite na sitne kockice, možete ga i krupno naribati. Posolite ga i nakon 15 min ožmičite.
Luk nasjeckajte i popržite na zlatno. Umiješajte u krumpir, začinite.
Paprikama uklonite kličak i sjemenke. Napunite ih krumpirom i poslažite u vatrostalnu posudu. Prelijte pasiranim paradajzom.
Zatvorite posudu alu folijom i pecite u pećnici cca 45 min na 170. nakon tog vremena skinite foliju i vratite na još

polly

Talijanska krumpir salata

- pola kile krumpira
- 1 luk
- Svježi bosiljak
- Sušeni paradajz u ulju
- 1 kovrčava talijanska salata, zelena ili crvena po izboru
- Pečene masline
- Sol, ulje, ocat/limunov sok, papar
Skuhajte cijele krumpire. Kad se malo prohlade ogulite ih.
Krumpir narežite na tanke ploške i još topli začinite solju, uljem i octom. Umiješajte sitno narezan luk, masline i usitnjen paradajz.
Salatu očistite, operite, natrgajte na manje komadiće i začinite.
Na tanjur stavite prvo zelenu salatu, preko nje krumpir salatu i sve obilno pospite nasjeckanim bosiljkom.

Šarena krumpir salata

- pola kile krumpira
- 1 crvena paprika
- 1 najmanja konzerva kukuruza
- Pola male konzerve graška
- 2 velike žlice kapara
- Sol, ulje, ocat/limunov sok, papar
Skuhajte cijele krumpire. Kad se malo prohlade ogulite ih.
Krumpir narežite na tanke ploške i još topli začinite solju, uljem i octom.
Papriku narežite na kockice, kukuruz i grašak ocijedite. Umiješajte u krumpir.

polly

Mediteranska krumpir salata

- pola kile krumpira
- 1 ljubičasti luk
- 2 paradajza
- Nekoliko crnih i zelenih maslina bez koštica
- 1 velika žlica kapara
- Sol, ulje, ocat/limunov sok, papar
Skuhajte cijele krumpire. Kad se malo prohlade ogulite ih.
Krumpir narežite na tanke ploške i još topli začinite solju, uljem i octom.
Luk, paradajz i masline narežite i umiješajte sa kaparima u krumpir.

polly