ponedjeljak, 26. veljače 2007.

Zapecene tikvice i rajcice


za 4 osobe

400 g tikvica
1 komadic cesnjaka
400 g rajcica
3 zlice maslinovog ulja
malo soli
crnog papra
zlicica mljevene slatke parike
250 g milerama
1 jaje (za one koji misalju proteine)
50 g parmezana
100 g naribane gaude
grancica ruzmarina

1. Narezati tikvice i rajcice na ploske.
2. u Zagrijanu tavicu dodati maslinovo ulje, luk, posoljene i popaprene tikvice. Peci sa obe strane dok ne omeksaju malo.
3. Zagrijati pecicu na 220°C
4. U djelli pomjesati mileram, gaudu, parmezan, ruzmarin, papriku (i jaje ko mejsa proteine)
5. u zdjeli za pite (ili formi za torte) poredati rajcice i tikvice. Sve skupa zaliti sa smjesom milerama i sira.
6. Peci oko 20 minuta

Ideenkueche, Sommerkueche
njasa

Salata sa 2 vrste rize



150 g rize dugog zrna
150 g integralne rize
1 mala crvena paprika
1 mala zelena paprika
2 zlice maslinovog ulja
1 ceser cesnjaka (usitnje)
160 g graska
1-2 zlicice soka od limuna
2 rajcice
1 kapula
2 zlice petrusimula
60 g crnih maslina bez kostice

1. Svaku vrstu rize po uputama skuhat u slanoj vodi i pustit da se ohladi. U meduvremenu ispec paprike (u komadu) u tavicu, kad skroz omeksaju staviti ih u posudu i pokriti sa prozirnom folijom. Pustiti paprike da se ohlade. Oguliti koru na paprikama, isjeckati ih, dodat 1 zlicu maslinovog ulja i cesnjak.
2. Skuhati grasak par minuta u slanoj vodi. Dodati grasak u zdjelu sa paprikama.
3. Isjeckati rajcice. Dodati rajcice u zdjelu sa paprikama.
4. Rizu, masline, sol, papar, sok od limuna i persin pomjesati sa ostatkom povrca.

Anne Wilson: Reis - Gerichte aus aller Welt
njasa

Rizi Bizi

200 g RIZE
200 g GRASKA
50 g SJEMENOVOG ULJA
1 MALA GLAVICA LUKA
2 KLINCICA
SOL I PAPAR PO POTREBI

Rizu ocitimo, operemo, osusimo i stavimo prziti na vruce ulje. Dodamo ocisceni luk naboden klincicima, malo ga preprzimo, dodamo sol i papar te zalijemo kipucom vodom u omjeru 2,5-1 (dva i pol dijela vode prema jednom dijelu rize). Pirjamo poklopljeno a kad je riza napola gotova, dodamo grasak i zajedno privedemo kraju. Pirjano posipamo kosanim persinom.

Tonkica

Sufigane tikvice

700 g TIKVICA
1 dl ULJA
60 g LUKA
300 g RAJCICE
30 g CESNJAKA
10 g PERSINA
SOL I PAPAR PO POTREBI

Tikvice dobro operemo pa izrezemo na rezance. Luk, cesnjak i persin sitno narezemo. Rajcice stavimo u kipucu vodu, ogulimo, odstranimo sjemenke i narezemo na kockice. Na vrucem ulju proprzimo luk, a kad pozuti dodamo tikvice, rajcice, cesnjak i persin. Posolimo i popaprimo. Povrce pirjamo poklopljeno, uz lagano mijesanje.

Tonkica

Fileti pastrve na roštilju

800 g FILETA PASTRVE ILI SMUDA
4 ZLICE ULJA
4 ZLICE KOSANOG MATICNJAKA
4 GRANCICE MATICNJAKA ZA UKRAS
1 LIMUN
SOL I PAPAR PO UKUSU

MASLAC S LIMUNOM: 120 g MASLACA
4 ZLICE LIMUNOVOG SOKA
4 ZLICE KOSANOG PERSINA
SOL I PAPAR PO POTREBI

U ulje umijesamo kosani maticnjak, sol, limunov sok i papar, premazemo filete pa ih ostavimo da odstoje 10 minuta. Zatim ih s obje strane pecemo na vrucoj ploci 5-7 minuta. Na laganoj vatri izmijesamo maslac, persin, limunov sok, sol i papar. Umak ne smije kuhati. Pecene filate oblozimo listovima maticnjaka pa prelijemo pripremljenim umakom.

Iz kuharice: Nova tradicionalna hrvatska kuharica
Tonkica

Mahune sa rajcicama

1 kg MLADIH MAHUNA
1 kg SVJEZIH RAJCICA
0,5 dl ULJA
3 GLAVICE LUKA
15 g PERŠINA
SOL I PAPAR PO POTREBI

Mahune ocistimo, operemo i narezemo na pola. Rajcicu umocimo u kipucu vodu, ogulimo, izvadimo sjemenke i narezemo na kockice. U posudu stavimo malo ulja, zatim slozimo red mahuna, povrh kockice rajcice i na kraju narezani luk i persin. Slozeno povrce posolimo, popaprimo, polijemo ulje pa ponovimo postupak slaganja. Poklopimo posudu pa sve kuhamo na laganoj vatri 60 minuta. U varivo ne dolijevamo tekucinu jer je dovoljna tekucina iz rajcica.

Iz kuharice: Nova tradicionalna hrvatska kuharica
Tonkica

Restani krumpir

1 kg KRUMPIRA
150 g LUKA
0,8 dl ULJA
15 g PERSINA
SOL I PAPAR PO POTREBI

Krumpir operemo i u ljusci stavimo kuhati u hladnu i posoljenu vodu. Kuhanog ogulimo i narezemo na ploske. Na vrucem ulju poprzimo luk narezan na ploske. Kad pozuti dodamo krumpir, posolimo ga, popaprimo sve i mijesamo svedok se ne sjedini i ne dobije zutu boju. Restani krumpir pospemo kosanim persinom.

Iz kuharice: Nova tradicionalna hrvatska kuharica
Tonkica

UH kolačić

Čokoladni kolačići

Evo jedan sasvim jednostavan recept:
- potrebno:
1 jaje, 1/4 šalice smeđeg šećera, 1/2 masla ili marg., 1 šalica brašna + žličica praška za pec., malo soli, (rum), 2-3 žlice vode, 1/2 šal. grubo rezanih oraha i 1/2 šal. čokolade izrezane na komadiće
- mjera je šalica od jogurta

Dobro izmiješajte maslo i šećer, dodajte jaje, zatim brašno prosijano s praškom za pec., malo soli i tekućine po potrebi (voda ili rum, maraskino i sl.). Zatim umiješajte orahe i čokoladu.Uz pomoć dviju žličica na limu, obloženom papirom za pečenje, složite hrpice ove smjese ostavljajući razmak.
Pecite 15 – 20 min. na 175 – 200C, dok ne požute. U slast!

Iz: Mamine coolinarike
Skočkica

Tikvice nadjevene rizom

4 MLADE TIKVICE
100 g. RIZE
2 MALE GLAVICE LUKA
1 CESNO CESNJAKA
2 RAJCICE
1 CRVENA PAPRIKA
1 ZELENA PAPRIKA
1/2 l JUHE OD POVRCA
4 ZLICE ULJA
1 VEZICA PERSINA
20 g MASLACA
SOL
BIJELI PAPAR

Tikvice operite, odrezite im krajeve i izdubite ih zlicicom. Luk ogulite i nasjeckajte. Na polovici luka priredite umak od rajcica. Posebno propirjajte na maslacu ostatak luka, sitno narezane paprike, narezanu sredinu od tikvica i opranu rizu. Promijesajte, zalijte juhom od povrca, osolite, popaprite, dodajte sjeckani persin i kuhajte dok se riza upola ne skuha. Kad se masa ohladi, napunite izdubljene tikvice. Slozite ih u vatrostalnu zdjelu, prelijte umakom od rajcica, zalijte juhom i pecite dok tikvice ne omeksaju.

Iz kuharice: Vegetarijanska kuhinja
Tonkica

Couscous s povrcen

Couscous s povrcen
broj obroka 2-3


1 mali luk
1 ipo zlica maslinovog ulja
malo cili mljevene paprike
1 zlica svjezeg ribanog dumbira
1 veliak mrkva, krupno narezana
1 pastrnjak, debelo narezan
180 ml bistre juhe od povrca (ili pola kocke od povrca rastopljeno u vrucoj vodi)
150 g narezane buce
170 g cvjetace, narezane na male cvatove
1 srednje velika tikvica, izrezana na tanke ploskice
1 zlice svjezeg korijandra
1 persina
130 g instant couscousa
125 ml vrele vode
1 zlicica maslaca


1. U zagrijanu posudu sa zlicom ipo maslinovog ulja dodajte narezani luk, przite dok ne omeksa. Dodajte dumbir i mljevenu papriku. Przite 1 mn.
2. Dodajte mrkvu, pastrnjak i juhu u tecu sa lukom i zacinima. Zaklopite i pustite da zakipi. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 5 minuta ili dok povrce nije skoro gotovo.
3. Dosajte bucu, cvjetacu i tikvice. kuhajte na laganoj vatri jos 10 minuta. Dosajte petrusimul i koriandar. Kuhati na laganoj vatri, bez poklopca jos 5 minuta.
4. Stavite couscous u posudu i dodajte kipucu vodu. Neka odstoji 2 minute. Dodajte po zelji soli i maslac.
5. Servirajte zajedno couscous i povrce

Iz kuharice: Bogatstvo vegetarijanske kuhinje
Njasa

Neka gozba pocme!

Evo otvaram ovaj blog u dogovoru sa curama na topicu UN djeta, na www.forum.hr Ovde moze svako ko zeli stavit svoj recept, sliku istog recepta ako zeli i koji komentar, naravno da to bude vezano za UN djetu. Svi koji budu pisali svoje recepte se mole da oznace svoj post "Labels for this post" sa oznakom Proteinski dan, Skrobni dan, Ugljikohidratni dan i Vitaminski dan, da nam bude lakse trazit recepte po danima. Nadam se da cemo napisat puno dobrih recepata, i da ce ovaj blog pomoc svima onima koji nemaju ideju sta da sebi skuhaju :)
Neka gozba pocme!
njasa